Informatie over de Alphense reddingsbrigade

De ARB sinds 1985

Welkom op de website van de Alphense Reddingsbrigade. 

Wij hopen u op deze website een beeld te geven van de Reddingsbrigade Alphen aan den Rijn. De brigade bestaat volledig uit vrijwilligers.

Onze doelstelling:

Het aanleren van zwemmen, het zichzelf leren redden en het voorkomen van de verdrinkingsongevallen in de ruimste zin van het woord.

Ben jij op zoek naar een leuke sport?

Dan is reddingszwemmen bij de Alphense Reddingsbrigade misschien wel iets voor jou. Wanneer je lid wordt van onze vereniging dan leer je als eerst hoe jij jezelf kunt redden, wanneer je in de problemen raakt in het water. Daarna gaan we je leren hoe je andere mensen kunt helpen die te water zijn geraakt. Wil je hier meer over weten kom dan een keer langs in het zwembad voor een gratis proefles.

 

Reddend zwemmen

In de problemen komen in het water kan iedereen gebeuren. Het is daarom een geruststellend idee als je weet hoe jij jezelf kunt redden uit zo'n situatie. Ook is het nuttig als je een ander kunt redden zonder jezelf in gevaar te brengen. Dat is precies wat je leert bij de reddingsbrigade. Verder kan je bij ons natuurlijk ook lekker zwemmen!

Een waterrijke omgeving 

Nederland is een waterrijk land. In onze omgeving is dat niet anders. Denk maar aan de sloten en kanalen in Alphen aan den Rijn en aan de Zegerplas. Iets verder weg liggen het IJsselmeer en de Noordzee.

 

Vijfhonderd doden per jaar

Water is nuttig en brengt plezier, maar het is niet zonder gevaar. Per jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijfhonderd mensen door verdrinking. Veel slachtoffers zijn (jonge) kinderen. Maar ook een geoefend zwemmer kan in de problemen komen. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens kramp in het water gehad. Stel je voor dat je dat nu eens gebeurt midden op de Zegerplas...

 

Eigen veiligheid

Een drenkeling redden is niet zonder gevaar. Als je niet uitkijkt wordt je zelf ook slacht­offer. Door de gevaarlijke situatie waardoor de drenkeling in de problemen is geraakt. Of door de drenkeling zelf, die angstig is en alles zal doen om te overleven. Desnoods ten koste van de redder.

 

Leer zwemmend Redden

De Alphense Reddingsbrigade zwemt iedere woensdagavond van 18.00 tot 19.30 in zwembad Aquarijn.

 

Ben jij op zoek naar een leuke sport?

 Dan is reddingszwemmen bij de Alphense Reddingsbrigade misschien wel iets voor jou. Bij ons leer je eerst hoe je jezelf kunt redden wanneer je in de problemen raakt en vervolgens hoe je een ander kunt redden die te water is geraakt.

Lees meer