Exameneisen Zwemmend redden

vervoerenJunior Redder

Op het moment de je in het bezit bent van je B-diploma kun je beginnen aan de lijn Junior Redder. Bij de Junior Redder diploma's (1 t/m 4) leer je hoe je jezelf kunt redden als je te water raakt. Ook leer je hoe je hulp kunt inschakelen als iemand anders in nood is en hoe je een "droge redding" kunt uitvoeren. Een "droge redding" is een redding die je vanaf de kant uitvoert met behulp van een hulp- of reddingsmiddel. Natuurlijk wordt er ook lekker gezwommen en wordt de zwemslagtechniek verbeterd.

Zwemmend Redder

Bij Zwemmend Redder zijn er ook weer 4 diploma's te behalen. De nadruk ligt op het uitvoeren van "natte reddingen". Je leert verschillende vervoer- en bevrijdingsgrepen. We beginnen met rustige drenkelingen maar voor de laatste diploma's krijg je ook te maken met onrustige drenkelingen. Ook leer je hoe je kramp kunt opheffen bij jezelf en/of een drenkeling

Lifesaver 

Bij de opleiding tot Lifesaver leer je hoe je moet samenwerken bij het oplossen van een ongeval, dit is verdeeld in 3 diploma's. Je leert initiatief te nemen maar ook te letten op je eigen veiligheid en die van anderen. Naast de lessen in het zwembad is er ook een theorie deel. De theorielessen worden door instructeurs van de reddingsbrigade verzorgt. Voor Lifesaver 2 en 3 kun je pas examen doen als je een geldig EM of EHBO diploma bezit.

Eisen

Via deze link komt u terecht op de pagina, welke een PDF bestand bevat met alle eisen. Dit geldt voor Junior Redder t/m Lifesaver. Zo kunt u ook makkelijk bekijken welke eisen voor nu relevant zijn en wat er nog aan komt.

Publicaties exameneisen


Lifeguard

Na het behalen van al deze diploma’s kun je werken aan de diploma’s Lifeguard. Deze zijn onderverdeeld in 3 groepen.

  1. Pool (toezicht en reddingen in bijvoorbeeld een zwembad)
  2. Open Water (reddingen met behulp van een reddingsboot)
  3. Beach (reddingen in zee vanaf het strand)

De beach opleidingen worden niet door de Alphense Reddingsbrigade gegeven. Het zijn stranddiploma's en daarvoor kun je je opgeven bij een strandbrigade. Er zijn ook speciale cursussen die 1 week duren, deze worden aangeboden voor de start van het strandseizoen. Informatie is te vinden op www.reddingsbrigade.nl.

In de opleiding tot Lifeguard komt de georganiseerde bewaking en waterhulpverlening aan de orde. In de opleiding wordt er ook geoefend met reddingen vanuit de reddingsvlet. Bij Lifeguard kunnen Zwemmend Redden en Varend Redden dus samen komen. In elke richting zijn 3 diplomaniveau's: Junior Lifeguard, Lifeguard en Senior Lifeguard.

Junior Lifeguard

PVB 2.1 Pool toezicht houden
PvB 2.2 Toezicht houden
PvB 2.2 BE Verlenen van hulp bij een incident
PvB 2.2 OW Verlenen van hulp bij een incident
PvB 2.2 Pool verlenen van hulp bij een incident
PvB 2.3 Verrichten van postwerk
Opdrachten boek Junior Lifeguard

Lifeguard

3.1 Pool toezicht houden
3.1 Toezicht houden
3.2 CH Verlenen van hulp bij een incident
3.2 OW Verlenen van hulp bij een incident
3.2 OWS Verlenen van hulp bij een incident
3.2 Pool verlenen van hulp bij een incident
3.3 CH Verrichten van postwerk
3.3 Pool Verrichten van postwerk
3.3 s Verrichten van postwerk
3.4 Verzorgen van communicatie
3.5 Promotionele activiteiten
Opdrachten boek lifeguard
Opdrachten boek schipper (LG)

Senior Lifeguard

4.1 Toezicht houden
4.2 Verlenen van hulp bij een incident
4.3 Verrichten van postwerk
4.4 Verzorgen van communicatie
4.5 Promotionele activiteiten
Opdrachten boek Senior Lifeguard