De ARB sinds 1985
De Alphense Reddingsbrigade is in 1985 opgericht met als doel: Het aanleren van zwemmen, het zichzelf leren redden en het voorkomen van verdrinkingsongevallen in de ruimste zin van het woord.

Vrijwilligers
De Alphense Reddingsbrigade bestaat volledig uit vrijwilligers. Naast het bestuur zijn nog veel meer vrijwilligers bij de Alphense Reddingbrigade betrokken. Trainers, assistent-trainers, lifeguards, commissieleden en toezichthouders. Omdat we voor onze inkomsten volledig afhankelijk zijn van de contributie proberen we per project geld en/of sponsoren te vinden. Daarnaast kunnen onze goed opgeleide lifeguards de waterveiligheid van uw evenement op en/of rond het water verzorgen.

In de problemen komen in het water kan iedereen gebeuren. Het is daarom een geruststellend idee als je weet hoe jij jezelf kunt redden uit zo’n situatie. Ook is het nuttig als je een ander kunt redden zonder jezelf in gevaar te brengen. Dat is precies wat je leert bij de reddingsbrigade.

Nederland is een waterland en ook in de regio van Alphen aan den Rijn is voldoende water te vinden; de Rijn, de Zegerplas, Kaag en Braasem, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wij vinden dat iedereen moet leren zwemmen. “Zolang nog niet iedereen kan zwemmen, moet iedereen leren redden”. Water is nuttig en brengt plezier, maar het is niet zonder gevaar. Per jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijfhonderd mensen door verdrinking. Veel slachtoffers zijn (jonge) kinderen. Maar ook een geoefend zwemmer kan in de problemen komen. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens kramp in het water gehad. Stel je voor dat je dat nu eens gebeurt midden op de Zegerplas. Een drenkeling redden is niet zonder gevaar, als je niet uitkijkt word je zelf ook slacht­offer. Door de gevaarlijke situatie waardoor de drenkeling in de problemen is geraakt. Of door de drenkeling zelf, die angstig is en alles zal doen om te overleven, desnoods ten koste van de redder. Naast de basis (elementair/ABC) leer je bij ons hoe je jezelf en anderen kan redden (reddingszwemmen). Daarnaast is zwemmen ook een uitstekende manier om aan je conditie te werken en heb je de mogelijkheid om naast de reguliere zwemavonden mee te doen met allerlei (buiten)activiteiten. Heb je de smaak goed te pakken? Dan kunnen we je opleiden tot lifesaver en lifeguard.